Dit is hoeveel de familie Groenewold bespaart met bodemenergie

Ondanks dat de woning van de familie Groenewold nog niet optimaal is geïsoleerd, was het oudere echtpaar vastberaden om van het gas af te stappen. Om deze reden ruilden ze hun traditionele gasketel in voor een bodemenergiesysteem met als resultaat lagere maandlasten, minder CO₂-uitstoot en een bijdrage aan het verduurzamen van Nederland. 

Wij vertellen je meer over hoeveel de familie bespaart met onze installatie!

De achtergrond van de woning

De jaren 80 woning in Exloërmond is voorzien van beperkte isolatie en dubbel glas. Bovendien vormen radiatoren het afgiftesysteem. Vanwege de ligging vangt deze woning veel wind en dat maakte het moeilijk om een constante temperatuur in de woning te handhaven. Als eerste stap in het verduurzamen van hun woning besloot de familie de woning van het gas af te halen. 


Hoeveel bespaar je met bodemenergie?

De familie Groenewold gaf voorheen jaarlijks €2.400,- uit aan gas en elektra. Door te investeren in bodemenergie, met een totaalbedrag van €25.000, waarvan €4.200 gesubsidieerd, wisten ze deze kosten fors te reduceren. De verwachting is zelfs dat ze € 0, -aan elektriciteit gaan betalen vanwege de overcapaciteit aan zonnestroom. 

Bovendien resulteerde deze overstap in een volledig gasvrij verbruik, wat jaarlijks een besparing van 1.600m3 gas oplevert. De familie reduceert daarmee hun CO₂-uitstoot met 2.850 kg. 


De resultaten in cijfers

Ondanks de uitdagingen in deze woningen, zoals beperkte isolatie, radiatoren als afgiftesysteem en een installatie in de kelder met beperkte hoogte, overtreft het systeem de verwachtingen met een SPF (Seasonal Performance Factor) van 4.7. 

Wellicht is dit begrip niet direct duidelijk, maar geen zorgen, we leggen het graag uit! De SPF vertegenwoordigt het rendement dat het systeem gedurende het hele jaar behaalt. Als je bijvoorbeeld 1 kW stroom verbruikt en 5 kW warmte genereert, heb je een rendement van 500% (SPF 5.0) In het geval van de familie Groenewold ligt dit rendement ondanks de uitdagingen op 470% (SPF 4.7).

Naast deze indrukwekkende resultaten, geniet het gezin van een constante temperatuur in huis en zijn ze uiterst tevreden!


Zo hebben we dit resultaat behaalt

Om deze resultaten te behalen, moesten we onze mouwen opstropen en een innovatieve installatie plaatsen bestaande uit één bodemlus van 185 meter diep en een EcoGEO B2 1-6kW PRO+ warmtepomp. Het verschil tussen deze en standaard warmtepompen is dat een hogere aanvoertemperatuur mogelijk is. Ideaal wanneer je nog verwarmt met behulp van radiatoren!

 
De toekomstplannen van de familie Groenewold

Naast de aangename temperatuur in huis bespaart de familie Groenewold maandelijks ongeveer € 200,-. Deze besparing willen ze gebruiken voor HR++ glas en mogelijk LT-convectoren. Dit met als doel een nog hoger rendement te behalen, als ook de mogelijkheid om (vrijwel gratis) te kunnen koelen in de zomermaanden. 


Besparen en verduurzamen met bodemenergie?

Het verhaal van de familie Groenewold bewijst dat met de juiste technologie en ondersteuning, verduurzaming niet alleen mogelijk is, maar ook voordelig kan zijn. Wil jij ook van het gas af, besparen op jouw maandlasten en een hoog rendement behalen? Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan. 

LTA projecten
bodemenergie en radiatoren een goede combinatie