Een duurzaam tweestappenplan: Eerst een bodemenergiesysteem, dan de bouwkundige schil

Veel woningeigenaren en ondernemers willen hun woning of bedrijfspand verduurzamen en besparen op hun energierekening. Vaak wordt er gekozen om te starten met het aanpassen van de bouwkundige schil van de woning of bedrijfspand. Je kunt hierbij denken aan spouwmuurisolatie, dakisolatie of nieuwe beglazing. Toch is het in veel situaties verstandiger om eerst een bodemenergiesysteem te laten installeren. In dit artikel leggen wij uit wat de voordelen zijn van dit tweestappenplan en waarom het in veel gevallen duurzamer is. 


Wat is bodemenergie?

Bodemenergie is dé duurzaamste manier van het verwarmen en koelen van jouw woning of bedrijfspand. Het ondergrondse deel van de installatie haalt met behulp van een bodemlus warmte en koelte uit de bodem tot 500 meter diep, zo ben jij niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen. De grondgebonden warmtepomp zorgt er vervolgens voor dat deze bodemwarmte en -koelte gebruikt worden om jouw woning duurzaam te verwarmen in de winter en eventueel te koelen in de zomer.


Waarom eerst de warmtepomp?

Besparing op energiekosten: Een bodemenergiesysteem maakt gebruik van bodemwarmte en -koelte om jouw woning of bedrijfspand duurzaam te verwarmen en te koelen. Doordat je volledig van het gas af bent bespaar je direct aanzienlijk op jouw energierekening. Dit vrijgekomen budget kun je gebruiken voor toekomstige investeringen in het aanpassen van de bouwkundige schil.

Minder ingrijpende installatie: Het plaatsen van een bodemenergiesysteem vereist minder bouwkundige aanpassingen aan het gebouw in vergelijking met het volledig herontwerpen van de bouwschil. Dit betekent dat de warmtepomp sneller geïnstalleerd kan worden, wat resulteert in een snellere terugverdientijd van de investering.

Snellere vermindering van CO2-uitstoot: Door eerst te investeren in een bodemenergiesysteem kan een gebouw direct profiteren van een lagere CO2-voetafdruk. In veel gevallen kan dit de grootste bijdrage leveren aan het verminderen van de impact op het milieu op korte termijn.

Voorbereiding op de toekomst:Door alvast te investeren in een bodemenergiesysteem, wordt jouw woning of bedrijfspand klaargemaakt voor een toekomst waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Een bodemlus gaat tot wel 100 jaar mee en een warmtepomp van LTA gaat gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar mee. Kortom, een investering op de toekomst!


De bouwkundige schil aanpassen:

Het tweede deel van het tweestappenplan richt zich op het verbeteren van de bouwkundige schil. Deze aanpassingen kunnen variëren van het isoleren van muren, daken en vloeren tot het vervangen van ramen en deuren met hoogwaardige isolerende varianten. Door deze aanpassingen wordt het gebouw nog energie-efficiënter en kan het optimaal profiteren van de warmtepomp.


Waarom later de bouwkundige schil?

Gefaseerde financiering:Het tweestappenplan biedt de mogelijkheid om de kosten te spreiden over meerdere jaren. Bovendien kun je het geld dat je bespaart op jouw energierekening gebruiken voor toekomstige aanpassingen. Dit kan vooral gunstig zijn voor eigenaren met beperkte financiële middelen.

Nauwkeuriger aanpassingen: Met de warmtepomp al in gebruik, kun je beter inschatten welke specifieke verbeteringen aan de bouwkundige schil het meest nodig zijn. Dit voorkomt onnodige investeringen en zorgt voor een doelgerichtere aanpak.

Technologische ontwikkelingen: Door het toegenomen bewustzijn van duurzaamheid en energie-efficiëntie worden er voortdurend nieuwe materialen en technieken ontwikkeld. Door de bouwkundige schil later aan te passen, profiteer jij van de nieuwste en meest geavanceerde oplossingen.

Wil je meer weten over bodemenergie of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee!


Neem contact met ons op

Het tweestappenplan biedt de mogelijkheid om de kosten te spreiden over meerdere jaren. Bovendien kun je het geld dat je bespaart op jouw energierekening gebruiken voor toekomstige aanpassingen.